В язовира Сау“ екипи с малки лодки усилено вадят риба с

...
В язовира Сау“ екипи с малки лодки усилено вадят риба с
Коментари Харесай

Каталуния е засегната от най-тежката суша от десетилетия насам

В язовира „ Сау “  екипи с дребни лодки интензивно вадят риба с мрежи. Идеята е те да бъдат извадени, преди да умрат и да изгният във водата, което ще я направи негодна за консумация от индивида. Нивото на водата тук е паднало толкоз ниско под 10% от потенциала на язовира, че към този момент има действителен риск водата да бъде нечиста поради кал . Ето за какво, до момента в който екипите вадят оживелите риби, останалата вода на „ Сау “ се пренасочва надолу по течението на реката към различен воден контейнер , написа „ BBC “.

„ Опитваме се да прехвърлим водата колкото се може по-бързо, тъй като качеството й през зимата беше положително, само че напролет ще стане доста, доста неприятно. Затова се опитваме да извадим цялата риба, която можем да открием там “, твърди Самуел Рейес , който е отпред на Каталунската организация по водите .

Язовирът „ Сау “ , ситуиран на 100 км във вътрешността от Барселона , от половин век насам доставя с вода града и други обитаеми места в североизточната част на Каталуния. През последните месеци обаче той се е трансформирал в най-видимия знак на най-тежката суша , която този регион е преживявал от десетилетия насам. Това се вижда доста ясно, в случай че се насочи взор към известната панорама на църквата от XI век „ Сант Рома де Сау “, която е била потопена под вода при основаването на язовира през 1962 година По време на изобилните дъждове постройката, ситуирана на територията на водния басейн, се е намирала под равнището на водата, само че в този момент тя се намира на няколко метра над водната линия, заобиколена от изсъхнала земя.

В тази част на Каталуния не е имало продължителни и значителни дъждове от две години и половина . В началото на март равнището на водата в язовира е спаднало до 8% от потенциала му, по отношение на 55% година по-рано.

„ Никога не съм го виждал толкоз празен. Тъжно е, когато преди си виждал язовира цялостен, само че това е ситуацията. Това са климатичните промени и на всеки, който споделя, че те не съществуват, не знам какво бих могъл да кажа. “, твърди Агустин Торент , 70-годишен мъж, който е живял наоколо през целия си живот и в този момент е пристигнал да прегледа по-добре църквата.

Въпреки че обстановката в Каталуния е изключително тревожна , огромна част от страната също е изправена пред сходни провокации, изключително в южните и източните региони . През март специалисти по метеорология оповестиха, че страната като цяло „ продължава да се намира в обстановка на метеорологична суша, която стартира преди повече от година “ . По техни думи не всички засушавания са породени от изменението на климата , само че нарасналата топлота в атмосферата лишава повече влага от земята, което прави засушаванията по-тежки. От началото на индустриалната епоха светът се е затоплил с към 1,1 °C, като се чака температурите да продължат да се покачват, в случай че не се понижат фрапантно нездравословните излъчвания.

Според Мигел Мансанарес , метеоролог от Барселона, който учи рисковите метеорологични феномени на континента, в Европа райони като Каталуния , ситуирани на Средиземно море , са изключително изложени на риск . Съществуват обаче и други фактори , които могат да влошат засушаването. Според специалиста при случая с Каталуния голяма роля играе популацията на Барселона и прилежащите градове, защото то е повишено до над 5,5 милиона поданици. Новите ограничавания , въведени от каталунското районно държавно управление, постановат строги ограничавания върху потреблението на вода в тези региони в случаите, когато се касае за миене на коли и поливане на градини, както и за потребление на вода в индустрията.

Широкото потребление на вода в селското стопанство на Испания , което съставлява 80% от цялото ползване на вода, е още един фактор , който утежнява обстановката . По заповед на локалното държавно управление потреблението на вода за аграрни действия е понижено с 40%. Този нов предел е спомагателен проблем за земеделските стопани в региона на Барселона, които така и така изпитват съществени компликации да се борят с неналичието на дъжд и извънредно високите температури. Каталунските управляващи наскоро оповестиха, че в кратковременен проект няма да се вкарват спомагателни ограничавания. Въпреки това, с наближаването на лятото, когато се чакат високи температури и спомагателен напън върху водните запаси, провокиран от туристическия сезон, те признаха, че се приготвят за най-лошото .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР